מרסקת גזם היא אחת התוספות החשובות לגינה ביתית מאובזרת עם מודעות אקולוגית. מרסקת גזם ביתית יכולה לקצוץ ענפים ולרסק עלים, שיחים, פסולת מטבח ועוד. פעולת ריסוק אפקטיבית אמורה להקטין את נפח החומר הנכנס ביחס של בין 10 ל 1 ל 5 ל 1 (כלומר על כל 5-10 קו"ב גזם אמור להתקבל קו"ב אחד של רסק). השימושים ברסק הגזם? אינסופיים וקצרה היריעה מלתאר את כולם. מספיק להזכיר שניים מרכזיים: חיפוי קרקע וחומר גלם לקומפוסט.
אבל מה? היצע מרסקות הגזם הקיים היום בשוק הוא רחב, ועלול לבלבל. כמה כוחות סוס כדאי שיהיה למרסקת גזם ביתית? באיזה גודל היא צריכה להיות? להבים? פטישים? חומר רטוב? יבש? האם מרסקת גזם חשמלית טובה יותר מכזו המונעת ע”י דלק? איך מזינים את החומר? איך הוא נפלט? האם אפשר לשלוט בגודל השבב שיוצא? כל אלו שאלות חשובות שכדאי לתת עליהן את הדעת לפני שיוצאים לרכוש מרסקת גזם ביתית.
סוגי מרסקות גזם
כאמור, ניתן למצוא היום מרסקות גזם בגדלים שונים עם עזרים שונים המתאימים למספר פעולות בגינה (קיצוץ ענפים, ריסוק גזם כולל ענפים, שיחים עלים, דשא קרטון ועוד). הכוח הנדרש עבור פעולת ריסוק הגזם בגינה פרטית ממוצעת יכול לנוע בין 3 עד 13 כוחות סוס. ישנן מרסקות גזם שאפשר לחבר לציר הנעה של טרקטור לצורך פעולות ריסוק קשות יותר, וישנן המרסקות קטנות חשמליות שמתאימות יותר לריסוק שיחים, עלווה וענפים דקים יחסית.
מכונות לריסוק גזם מתחלקות לשני סוגים עיקריים:
• מרסקות גזם ( Shredder ): מכונות המבוססות על ריסוק גזם באמצעות פטישים. הגזם הנכנס מובל לתוך חלל עם תוף מסתובב שעליו מורכבים פטישי הריסוק. הפטישים מרסקים את החומר לשבבים שנפלטים מחוץ למכונה.
• מקצצות גזם ( Chipper ): מכונות המבוססות על קיצוץ גזם באמצעות להבים המסתובבים אל מול סדן או counter-blade וקוצצים את החומר הנכנס.
שני הסוגים מצויינים למחזור גזם אם כי מרסקת גזם, בזכות מנגנון הפטישים שלה, מאפשרת ריסוק של מגוון הרבה יותר רחב של גזם ממקצצת גזם (מקצצות מיועדות לעבודה עם חומר מעוצה בעיקר-ענפים, גזעים וכו) וצפויה להרבה פחות בלאי (להב המקצצת רגיש מאוד ל”חומרים זרים” העלולים להיכנס למכונה). מאידך, לזכותה של המקצצת יש לציין את איכות השבב היוצא-בזכות הקיצוץ הנקי של הלהב, שבבי ענפים יוצאים מהמכונה עם קווים נקיים ולרוב בגודל אחיד-יתרון למי שמשתמש במכונה לייצור שבבים אסטטיים לחיפוי קרקע.
סוג שלישי של מכונות הוא ה Chipper/Shredder , מכונה המשלבת עבודה של להבים ופטישים. מכונות אלה מציעות פתרון למגוון רחב של גזם (פטישים) ביחד עם האפשרות לייצר שבבי עץ נקיים לחיפוי אסטטי במיוחד.
שלושת המרכיבים החשובים ביותר בכל מרסקת גזם, ושעל פיהם יקבעו היכולות של המרסקת ולרוב גם מחיר המרסקת הם:
1. מנגנון הריסוק: גודל וכמות הפטישים במרסקות גזם ואיכותם ישפיעו על יכולות המרסקת להתמודד עם גזם קשה יותר, בקטרים גדולים ותוך כדי צמצום הבלאי של הפטישים. במכונות לקיצוץ גזם (Chipper) גודל ואיכות הלהבים היא המשמעותית. יש משמעות לסוג המתכת בה היצרן השתמש. כדאי גם לדעת, טרם הרכישה, במה כרוכה החלפת סט להבים/פטישים, כמה זה עולה והאם הם זמינים בארץ.
2. סוג המנוע ועוצמתו: ככל שהמנוע בא מבית יותר טוב-מותג מנוע מוכר ובעל עוצמה יותר חזקה (לרוב נמדד בכוחות סוס) כך ידע מנגנון הריסוק/קיצוץ להתמודד בהצלחה עם סוג החומר והקטרים שיש ביכולתו לקבל. כמובן שחשוב שעוצמת המנוע תתאים למערכת הריסוק. מכונה גדולה ומרשימה זקוקה למנוע חזק כדי לאפשר למערכת לרסק את הגזם ולפנות את הרסק ממנה.
3. השילדה: שילדת המכונה אחראית להכיל את מנגנון הריסוק ואת המנגנונים הנלווים, כמו גם את המנוע. כמובן שככל שהשילדה תהיה יותר מסיבית, מחומרים אמידים וכו’-כך היא תוכל לעמוד לאורך זמן במשימה. פעולת הריסוק-היא פעולה עם המון עוצמה והמון הדף וריקושטים. השלדה חייבת להיות מסיבית מספיק כדי לתמוך במערכת הריסוק המסתובבת בתוכה ולספוג את עוצמת הרסק ולעיתים, חצץ או חס וחלילה, ברזל, שמרוסק בתוכה.
מרסקת גזם – איך בוחרים?
חשוב להגדיר היטב את סוג השימוש ואת מטרת הרכישה של מרסקת גזם ביתית, ולפי היקף העבודה וכמות הפסולת המתוכננת להתאים את מרסקת הגזם הנכונה. יש לקחת בחשבון גם את גודל המכשיר כולו ביחס לשטח האחסון המוקצה בחצר. בעקרון, עבור פעולות הריסוק, כדאי לקנות את המכשיר החזק והגדול ביותר שניתן למצוא (ביחס למחיר, כמובן), על מנת שיוכל לבצע כמה שיותר פעולות ולרסק גזם בגדלים גדולים ככל האפשר. אבל מי שצריך לאחסן מרסקת גזם במחסן שכבר מלא בכלי גינה מלכתחילה, או אפילו בתוך הבית, לא כדאי שיעבור דירה על מנת לפנות מקום לכלי גדול מדי.
אם הגינה שלכם אינה גדולה וכוללת פטיו או חממה ואפילו כמה עצים נשירים, יתכן שמרסקת גזם עם מנוע קטן יחסית תספיק לכם (זכרו שכוח המנוע משפיע גם על קצב הגריסה, לא רק על גודל הגזם שניתן להזין לתוך מרסקת הגזם).
חשוב להחליט גם האם ניתן להשאיר את מרסקת הגזם במקום אחד או שיש צורך בכיסוי של מספר מקומות, ולפיכך לוודא שמרסקת הגזם תהיה ניידת עם גלגלים רחבים לניוד יעיל. אם מדובר בצורך בניידות, כדאי לחשוב גם על משקל המרסקת כולה.
בכל מקרה ועם כל מרסקת גזם שתחליטו לקנות, זכרו להקפיד על בטיחות בגינה, להשתדל לעבוד ולהזין את הכלי בכפפות מגנות, תמיד לנעול נעליים, להימנע מבגדים רופפים שעלולים להיתפס בפתח ההזנה ולהגן על העיניים ועל האוזניים משבבים קופצים ומהרעש. ואם החלטתם לפשפש בתוך מערכת הריסוק-אז בבקשה-נתקו מהחשמל או ודאו שמנוע הבנזין מדומם.
לסיכום: מרסקת גזם בגינה הביתית זה עסק ממכר. אם יצא לכם לעבוד עם מרסקת גזם חזקה ואיכותית אתם תהפכו להיות ציידי גזם. לאסוף גם את הגזם של השכנים כדי לייצר עוד ועוד רסק. מאידך, מגיעים אלינו לעיתים קרובות לקוחות שהתפתו לרכוש מרסקת פלסטיק זולה וחוו תיסכול עמוק. כך שבמרסקות גזם, בדומה למשורי שרשרת, אם אין אפשרות לרכוש מרסקת איכותית, עדיף כבר לא לרכוש כלל ולקצץ מה שאפשר עם המכסחת/חרמש או ע"י Chop&Drop.
בהצלחה!
תגובות אחרונות